Komin przemysłowy musi być bardzo dobrej jakości
Ogrzewanie obiektów przemysłowych to trudne zadanie. Aby nie ponosić bardzo dużych kosztów takiego ogrzewania, warto zainstalować piec na tani opał. Dobrym wyborem jest choćby piec na słomę. Nie da się ukryć, że jej nie brakuje i jest niedroga. Spalenie 1,5 kilograma słomy zapewnia dokładnie taką samą ilość ciepła, jak spalenie kilograma węgla niekoniecznie najwyższej jakości.
Węgiel jednak jest bardzo drogi. Słoma sprzedawana w bardzo atrakcyjnych cenach. nierzadko wręcz oddawana za darmo. Tak jest w dużych gospodarstwach rolnych. Zbyt wiele słomy w takim miejscu po prostu przeszkadza, dlatego wielu rolników chętnie ją oddaje lub sprzedaje za minimalne ceny.
Komin przemysłowy. Warto stawiać na jakość
Oczywiście przy ogrzewaniu budynku przemysłowego przy pomocy pieca na słomę, konieczny jest nie tylko piec, ale i odpowiedni komin, dzięki któremu dym będzie odprowadzany do atmosfery. Kominy przemysłowe wykonywane są najczęściej z elementów metalowych. Warto stawiać na takie, które są doskonałej jakości.
Jeśli jakość nie będzie zbyt duża, można mieć pewność, że komin szybko będzie wymagać co najmniej napraw, jak nie wymiany. Nigdy więc nie należy tworzyć takiego komina z przypadkowych elementów. Lepszą opcja jest zakupienie komina u producenta.
Dlaczego producent kominów przemysłowych to lepsza opcja? Wiele jest odpowiedzi. Zakup komina u producenta to mniejszy wydatek niż zakup u pośrednika. U producenta bardzo często można też zlecić profesjonalny montaż takiego komina. Nie każdy pośrednik ma w swojej ofercie również prace montażowe.
Czyszczenie i konserwacja komina
Taki komin przemysłowy – jak każdy inny – wymaga okresowego czyszczenia. Bardzo ważna jest też jego konserwacja i usuwanie ewentualnych usterek. Oczywiście takimi pracami powinny zajmować się osoby, które są do tego uprawnione i wiedzą jak je wykonać. Częstotliwość czyszczenia wnętrza takiego komina zależy oczywiście od tego jaki opał jest używany i jak często.
Wskazane jest jednak przed każdym sezonem grzewczym sprawdzenie stanu takiego komina i ewentualne czyszczenie jeśli zachodzi taka konieczność. Jeśli zaś nie ma takiej potrzeby, z powodzeniem czyszczenie wnętrza komina można przełożyć na kolejny sezon grzewczy.